A nagy újranyitás
Így készítsd fel vendéglátó egységedet a hosszú bezárás után!
Tizenkét pontban összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes figyelembe venned a nagy újranyitási lázban. Nagyon fontos most a fogyasztói bizalom, ami fokozott körültekintést igényel a higiénia terén is.
Bármennyire is igyekeztél mindent nyitásra készen tartani, szinte biztosan egy alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítással kell kezdeni az újranyitást.
Ne feledkezz el az összes fogyasztói edényzet és a konyhán használt régóta porosodó eszközök fertőtlenítő mosogatásáról sem!
Sajnos az éttermek többségében rengeteg lejárt szavatosságú élelmiszer keletkezett az elmúlt időszakban, ezeket távolítsd el a raktárakból és az egyéb üzemi területekről. A korábban felbontott termékeket, amik hónapok óta állnak az üzletben, selejtezd ki, illetve válogasd ki a minőségmegőrzési időn túli élelmiszereket is. A fagyasztót se hagyd ki a buliból, különösen, ha nem tudtad folyamatosan ellenőrizni a termékek tárolásához szükséges hőfokokat!
Ne feledkezz el az ételekhez használt víz minőségéről sem! Lehet, hogy egyáltalán nem használtátok a csapokat és a pangó víz problémát okozhat. Érdemes lehet hosszabb leállás után vízmintát venni és bevizsgáltatni.
Töltsd fel minden kézmosódnál a kézfertőtlenítő adagolókat és a papír kéztörlőket! Bár korábban a vendég mosdókban a sima kézmosószer is elegendő volt, ebben az időszakban érdemes ott is fertőtlenítő hatású változatot bevezetni.
Ne feledkezz el a gépek karbantartásáról a hosszú leállás után! A hűtőszekrényeket is ellenőrizd mielőtt árut rendelnél, kontroll hőmérővel győződj meg arról, hogy a kívánt tárolási hőfok biztosítható-e bennük.
Ellenőrizd a tisztítószereid minőségmegőrzési idejét! A nagy forgalomnál nem szokott ez problémát okozni, de a leállás alatt lehet, hogy sok vegyszer felhasználhatósága már lejárt.
Nézd meg a kollégáid egészségügyi kiskönyvét! Lehet, hogy az éves kötelező vizsgálatok nem történtek meg a koronavírus helyzetben, pótoltasd ezeket!
Ellenőrizd a szolgáltatói szerződéseidet! Lehet, hogy elmaradt néhány fontos teendő a bezárás alatt, mint például a félévente kötelező rovar és rágcsálóirtás.
Ne feledkezz meg az új kollégák oktatásáról, és annak dokumentálásáról! A HACCP, munka- és tűzvédelmi dokumentációk áttekintése, és a velük kapcsolatos adminisztrációk is aktuálisak lehetnek.
Helyezd el úgy az asztalokat a teraszon és a fogyasztótérben, hogy a biztonságos távolságtartás megoldható legyen, és a vendégeid jól érezhessék magukat!
Nézz körül az üzletedben a vevőid szemével, lehet, hogy néhány apró intézkedéssel még biztonságosabbá teheted a helyben fogyasztást, és ezzel bizalmat építhetsz.
Fotó: Josh Berendes (Unsplash)