Vízminőség a vendéglátásban, avagy tudod mi folyik a csapból?

Tudjuk, hogy nagy hangsúlyt fektetsz a minőségi alapanyagokra, de vajon mi a helyzet a legelemibb összetevővel, a vízzel? Kihez kell fordulnod ivóvíz vizsgálatért az éttermed megnyitása előtt? Hogyan is néz ki egy negatív vízminta? Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat!

Az étteremnyitás során számtalan kötelezettségnek kell megfelelnünk a hatóságok felé, azonban néhány dolgot annyira evidensnek találunk, hogy nem is foglalkozunk vele. Ilyen az ivóvíz kérdése. Bár korábban a külön engedélyeztetési kérelem mellékleteként be is kellett nyújtani az engedélyeztető hatóság felé, mégis kevesen tudják, hogy a kötelező körön túl miért fontos a víz minőségével foglalkozni a megvásárolt vagy bérelt üzlethelyiségben. Sokan csak legyintenek a témára, arra hivatkozva, hogy „biztos jó az úgy, eddig is üzemelt itt bolt”, pedig a kérdés ennél összetettebb.

Ivóvíz minősége a vendéglátásban

A 201/2001. (X. 25.) kormányrendelet alapján minden élelmiszer forgalmazásával és előállításával foglalkozó vállalkozás számára kötelező negatív vízmintával rendelkezni. Persze, rögtön felmerülhet benned a kérdés, hogy minek megvizsgálni az csapvizet, hogyha Magyarországon jó minőségűnek számít az ivóvíz. A kötelező előírás mellett számtalan olyan külső tényező is szóba jöhet, amely láthatatlanul rontja a víz minőségét. A teljesség igénye nélkül néhány példa:

  • Amikor olyan üzletet vásárolsz meg, vagy bérelsz ki, amelynek vízhálózatát több hónapig, vagy akár évekig nem használták, akkor bizony a pangó víz sok baktériumot tartalmazhat. A vízmintavétel ezt kimutatja, és ha felmerül ez a probléma, még a nyitás előtt orvosolhatod.

  • Ha más profilú üzlet volt az általad bérelt helyiségben, ahol nem folyatták napi szinten a csapvizet, akkor szintén a korábban említett probléma merülhet fel, régi társasházak vízhálózata is tartogathat meglepetéseket.

  • Egy esetleges csőtörés, csatorna sérülés szintén komoly kockázattal jár és olyan anyagok szivároghatnak a vízbe, amely ronthatja a vízminőséget.

Hogyan történik a mintavétel?

Vendéglátó egység üzemeltetőjeként kötelességed vízmintát készíttetned a nyíló éttermedbe. A helyi közműszolgáltatótól és számos laboratóriumi cégtől, magánvállalkozótól is kérheted az eljárást kiszállással együtt.

A minta vétele előtt a korrekt eredmény érdekében a következő lépéseket szükséges elvégezni:

  • A csap kifolyónyílását, ahonnan a vízmintát veszik, alaposan le kell fertőtleníteni. Ez történhet égetéssel (a láng felső része kb. 30 másodpercig járja körül a csap kifolyó részét), minimum 70%-os alkohollal vagy hypos vízzel.

  • Legalább 5 percig folyatni kell a csapból a mintavételi edény megtöltése előtt.

  • A vízmintát steril edényzetbe kell helyezni, és minimum fél liter vízmintát vételezni.

Hogyan néz ki egy negatív vízminta?

Az ivóvíz ún. mikrobiológiai (bakteriológiai) vizsgálatai a súlyos fertőzéseket okozó baktériumokra fókuszálnak, vagyis az Escherichia coli, a Coliform, az Enterococcusok és a Pseudomonas aeruginosa megjelenésére a mintában. Ezek az egzotikus nevű baktériumok akkor bukkannak fel többnyire, ha szennyvíz került az ivóvíz hálózatba. Tehát akkor jó az étterem vízmintája, ha ezeknek az értéke nulla.

Így néz ki egy negatív vízminta.

A fenti veszélyes korokozók mellett két adatot is vizsgálnak a laboratóriumokban: a baktériumok telepszámát 22 °C-on és 37 °C-on. Ezek az adatok az ivóvíz általános bakteriális szennyezettségről adnak átfogó képet, viszont ezek az emberi szervezet számára „ártalmatlan”, veszélytelen baktériumok meglétét jelöli. Mennyiségi emelkedésük inkább kisebb hálózati hibákra hívhatja fel a figyelmet pl. pangásra vagy a vízhálózat kezdődő rozsdásodására. Településenként változó, hogy milyenek a vízellátó rendszerben meghatározott alapértékek. Ha a vízmintád az alapértéktől 10%-kal magasabb értéket mutat, akkor már „kifogásolt” minőségű lesz az ivóvíz.

Bár tény, hogy eleget kell tenni a rendeletben meghatározott kötelezettségnek, a vendégek egészsége mindennél előbbre való. A minőség az alapanyagoknál kezdődik, ne feledkezz meg a vízről sem!

Borítófotó: cocoparisienne / Pixabay