Étteremnyitás 2022

Étteremnyitás 2022-ben

Erre készülj fel, ha jövőre gasztrovállalkozást tervezel

A 2021-es év sok változást hozott azok számára, akik az étteremnyitás mellett döntöttek. Új üzlettípus besorolások, különengedélyeztetés megszűnése, NTAK regisztráció bevezetése – csupán néhány azok közül, amelyek érintik régi üzemelőket és az új gasztrovállalkozásokat egyaránt. A következőkben megmutatjuk az idei év tapasztalataiból kiindulva, milyen kötelezettségek várnak rád, hogyha 2022-ben gasztrovállalkozást nyitsz Magyarországon.

Az étteremnyitás hatósági körei

Az étteremnyitás jó pár adminisztrációs kötelezettséggel jár, ezek között vannak egészen frissek és jól megszokott regisztrációk:

  • FELIR-szám igénylés. Minden olyan vállalkozás számára kötelező, amely az élelmiszerelőállításban, – forgalmazásban részt vesz.
  • NTAK regisztráció. 2021 november 1-től kötelező minden vendéglátóegység számára bejelentkezni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerébe, és 2022. júliusától indul a folyamatos adatközlés.
  • OSZIR-regisztráció. A vendéglátóegységben használt vegyszerek regisztrációja az ÁNTSZ felé.
  • KÜJ-KTJ szám igénylés. A vendéglátóegységet üzemeltető cég és a telephely bejelentése a Környezetvédelmi Hatóság felé.
  • Önkormányzati regisztráció. A nyitás előtt a kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vétele kötelező. Ekkor kell megadni, hogy a vendéglátóegységek meg üzlettípusba tartozik, illetve a folyamat végén hitelesíteni kell a Vásárlók Könyvét. Városonként, de még kerületenként is eltérő, milyen egyéb dokumentációt szükséges benyújtani a kérelem mellékleteként. Ilyen pl. Budapest belső kerületeiben a kötelező zajhatármérés.
  • Az Építésügyi hatóságot is sok esetben érdemes megkeresni. A helyi rendeletek alapján lehetnek specifikus igények a részükről. Például sok budapesti kerületben a portál terv benyújtása kötelező, illetve a parkolóhely megváltás is sok üzlet esetében is felmerül.

A korábban az illetékes járási hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya felé szükséges bejelentés, a különengedélyeztetési-kérelem 2021. július 1-től megszűnt. A továbbiakban az önkormányzat kötelezettsége értesíteni a hatóságot az új vendéglátóegység megnyitásáról.

Személyi és tárgyi feltételek az üzemeltetés során

A teljesség igénye nélkül kiemelünk néhány szempontot, amit ne felejts el a nyitás előtt.

  • Szakképzett dolgozó alkalmazása minden műszakba. Minden munkavállalódnak szüksége lesz egészségügyi kiskönyvre is.
  • HACCP dokumentáció elkészítése.
  • Negatív vízminta az egység ivóvízéről.
  • Munka- és tűzvédelmi oktatás és dokumentáció elkészítése, amely tartalmazza a kémiai kockázatbecslést az üzletben alkalmazott vegyszerekre.
  • Hulladékkezelési szerződések, illetve a rovar- és rágcsálóírtás szerződés
  • Ötnyelvű dohányozni tilos tábla felszerelése.
  • Ki kell helyezni a cég és a panaszkezelő szervek elérhetőségét.

Ezek minden vendéglátó egység számára kötelező elemek, üzlettípustól, értékesítési módtól függően további teendőkre is lehet számítani. Egy gasztrovállalkozás pontosan olyan egyedi, mint az, aki nyitja. Nincsenek sablonok, amelyeket rá lehet húzni egy nyitó vállalkozásra, ezért üzletnyitási tanácsadásaink és a konyhatechnológiai tervezés során pontosan az adott vállalkozást érintő kérdésekre, megoldandó feladatokra koncentrálunk.

Ha 2022-ben tervezed megnyitni éttermedet, akkor keress minket bátran!