Éjszakai nyitvatartás a vendéglátásban

Ezeknek járj utána a tervezési fázisban!

Az üzletnyitás során sokan csak akkor veszik fel a kapcsolatot az önkormányzattal, ha már berendezték a konyhájukat és kitették az ajtóra a nyitvatartási időt, amely az éjszakába nyúlik. Azonban az önkormányzatoknak területileg eltérően lehetnek kritériumai, amivel már a bérleti szerződés aláírásakor érdemes tisztába lenni.

Éjszakai nyitvatartás bejelentése egy példán keresztül

A legtöbb budapesti kerületben létezik egy úgynevezett nyitvatartási „plafon”, ameddig minden vendéglátóegység külön bejelentési kötelezettség vagy üzletre vonatkozó speciális kialakítás nélkül nyitva lehet. Ez nagyjából 22 óra és éjfél közé esik, kerülettől függően. Amennyiben ennél tovább szeretnél nyitva lenni, az külön kategóriába esik és egy sor plusz dokumentációt szükséges benyújtani, amelyet az illetékes önkormányzat határoz meg. Ezenfelül a kialakításra vonatkozóan is kérhetnek extrákat az éjszakai nyugalom megzavarása ellen.

Példánkban Budapest VII. kerületének eljárását mutatjuk be részletesen. Érdekesség, hogy a nyitvatartásra vonatkozó „szigorúbb” szabály is a kerület belső részére, a Király utca – Erzsébet körút – Rákóczi út – Károly körút által határolt területre (ideértve az Erzsébet körút mindkét oldalán elhelyezkedő épületeket) vonatkozik. Ebből látható, hogy még kerületen belül is eltérések lehetnek.

Az itt nyitni kívánó vendéglátó egységek éjfélig lehetnek nyitva hagyományos bejelentés útján, ahol az önkormányzati regisztrációhoz szükséges kötelező dokumentációk mellett egy zajhatármérésre lesz csupán szükséged. Amennyiben éjfél és reggel 6 között szeretnél nyitva lenni, akkor még az alábbi feltételeket kell teljesíteni:*

  • A zeneszolgáltatást nyújtó hangrendszerbe teljesítményszabályozót szükséges beépíteni, amelyet szakértő tud elvégezni.
  • 100 fő befogadóképesség alatti üzletben a vendégek számára kijelölt bejárat(ok)ra automatikus ajtó behúzót, vagy fotocellás ajtót kell felszerelni. 100 főt elérő, vagy azt meghaladó befogadóképesség esetén az üzletben zsilipes be- és kileptető rendszert kell kialakítani. 150 főt elérő, vagy azt meghaladó befogadóképesség felett az üzletben zsilipes be- és kileptető rendszert, valamint digitális kijelzővel rendelkező, online is folyamatosan elérhető, a katasztrófavédelmi hatóság által elfogadott befogadóképesség ellenőrzésére hivatott forgalomszámláló elhelyezését kell elvégezni.
  • Írásos beszámolót, illetve intézkedési tervet kell arról készíteni, hogy vendéglátó üzletben milyen intézkedéseket teszel meg a közterület nyugalmának elősegítése, valamint az üzlet vendégei által a szeszesital közterületre történő kivitelének megakadályozása érdekében (pl. a reggeli órákban összetakarítod az üzlet előtt a szemetet vagy a személyzet szól a vendégeknek, hogy ne vigyék ki az alkoholt az utcára).
  • A vendéglátó üzletben keletkezett, a hatóság felé bejelentett mennyiségű hulladék tárolását segítő hulladéktároló edények ürítésére vonatkozó külön hulladékszállítási szerződés másolatát.

*Forrás: erzsebetvaros.hu

A fenti példa mutatja, hogy az alapbejelentés mellett számos intézkedés szükséges, hogyha éjszaka szeretnél nyitva tartani, amelyeket már a tervezés szakaszában figyelembe kell venned.

Az engedély megszerzése után is lehetnek teendőid a hosszabb nyitvatartásoddal kapcsolatosan. Például a VII. kerületi önkormányzat jelenti a rendőrkapitányság felé, hogy éjfél után is fogadsz vendégeket, akik helyszíni szemlét tartanak és számos dokumentumot ellenőrizhetnek az egységedben.

Fontos, hogy a terasz férőhelyeivel nem tudsz kalkulálni az éjszakai működésed esetén, mivel a vendégeid csak belső térben tartózkodhatnak az általános nyitvatartást követő időszakban.

Mindezek alapján azt tanácsoljuk, hogy a kiszemelt üzlethelyiség, a tervezett profil és az eltervezett nyitvatartási idő ismeretében az első utad (vagy telefonhívásod) az önkormányzathoz vezessen. Sok önkormányzat részletes tájékoztatókat is elhelyez a  honlapján az üggyel kapcsolatban, érdemes átböngészni ezeket a tartalmakat.

Fotó forrás: Matthieu Comoy / Unsplash