Az étterem nyitás feltételei és jogszabályai

Sokan bizonytalanok, hogy milyen adminisztráció vár rájuk, amikor a gasztrovállalkozásuk elindításában gondolkoznak. Összegyűjtöttük a legfontosabb rendeleteket, amiket ismerni kell egy étterem, bisztró, kávézó vagy egyéb vendéglátó egység elindítása előtt.

Külön engedély, az étterem nyitás alapfeltétele

Frissítés: 2021. július 1-jétől megszűnt a külön engedélyeztetési eljárás. Részletek az erről szóló cikkünkben.

Bár évek óta tervben van, egyenlőre nem szűnik meg a külön engedély, az önkormányzati regisztráció mellett ez is nélkülözhetetlen, ha étteremnyitásban, vagy más egyéb vendéglátásban gondolkodunk. Ahhoz, hogy ezt az engedélyt megszerezzük ügyfélkapus feltöltési kötelezettség van. A külön engedély kérelem nyomtatvány mellé technológiai alaprajzot, konyhatechnológiai leírást, negatív vízmintát szükséges föltölteni. Területileg változóan a szakképzettséget igazoló bizonyítványt is kéri a helyi kormányhivatal.

A külön engedélyezéshez hatósági szemle is kapcsolódik, ahol a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági hivatal képviselője ellenőrzi a kialakítás megfelelőségét és az üzemeltetéshez szükséges személyi és tárgyi feltételek meglétét.

Alaprendeletek, amelyeket minden gasztrovállalkozásnak ismernie kell

  • 20/2021. (V. 17.) AM rendelet az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról

  • 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet – a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló rendelkezés. Előírja a létesítés főbb szempontjait és a szükséges helyiségkapcsolatokat.

Természetesen még rengeteg adminisztráció vár a leendő gasztrovállakozóra, mind a jogszabálynak megfelelő kialakítás megtervezésében, mind az engedélyeztetés útvesztőjében segítséget nyújtunk ügyfeleinknek. Igény szerint elkészítjük a HACCP-t és a komplett külön engedélyeztetési dokumentációt.

Kérje ajánlatunkat!