Milyen végzettség kell az étterem nyitáshoz?
Frissítés: Legfrissebb cikkünkben a büfé nyitással kapcsolatos végzettségi kötelezettséget is részletesen taglaljuk.
Frissítés: 2021. szeptember 1-jétől módosultak a vendéglátó szakképesítéssel kapcsolatos követelmények. Részletek az erről szóló cikkünkben.
Sok ügyfelünk tette fel már nekünk a kérdést: az ő diplomája, végzettsége elég-e leendő étterme üzemeltetéséhez? Észrevettük, hogy sokan nem látnak tisztán ebben a kérdésben, ezért a cikkünkben összeszedtük, milyen szakképzettségi feltételeknek kell rendelkezésre állnia egy vendéglátó egység nyitásakor.
Nem minden étteremtulajdonos vendéglátós
A legtöbb étterem tulajdonosnak nincsen vendéglátóipari végzettsége, viszont a munkatársai szakképzettsége biztosítja számára a jogszabályi kereteknek megfelelő működést.
Fontos szempont, hogy nemcsak a vendéglátó termékek előállítása, hanem az értékesítése is szakképesítéshez kötött. Ami azonban könnyebbséget jelent, hogy nem kell mindenkinek ilyen papírral rendelkeznie, aki az üzletben dolgozik, elegendő, ha a teljes nyitvatartási idő alatt legalább egy munkatárs birtokában van ezeknek az ismereteknek.
Hacsak nem egy iskolai büfét üzemeltetsz, akkor foglalkoznod kell a szakképesítés kérdésével. Találkoztunk olyan helyzettel, amikor a tulajdonos nem kalkulált a szakképzett dolgozók alkalmazásával és a korábbi üzleti terve alapjaiban rendült meg.
Ki ellenőrizheti, hogy megfelel-e az üzleted a szakképesítési előírásoknak?
Mivel sok újonnan nyíló helyen felmerült ez a probléma, ezért a járási Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály képviselői az ellenőrzések során nem minden esetben, de gyakran elkérik a végzettséget igazoló bizonyítványok másolatát. Ezenkívül, ha a céged tevékenységi körébe olyat jelölsz meg, ami jogszabályban meghatározott végzettséghez kötött, akkor az önkormányzat (jegyzői hivatal) adategyeztetést kezdeményezhet, ahol be kell mutatni a bizonyítványokat.
Itt jegyeznénk meg halkan, hogy a vendéglátás valóban egy szakma, amely hozzáértést igényel és bár tudjuk, hogy nem a papír a minden, de jogos elvárás, hogy olyan munkatárs dolgozzon az üzletben, aki professzionálisan űzi a tevékenységét és felelősséget is tud vállalni a munkájáért.
Milyen végzettséggel rendelkezzen az alkalmazottam?
A 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet összefoglalja, hogy mely képesítések felelnek meg egy vendéglátóegység működtetéséhez. Segítségképpen kigyűjtöttük ide a listát!
Tevékenység: Meleg és hideg ételek, italok készítése
Választható szakképesítések (a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet szerinti Országos Képzési Jegyzék alapján):
- Szakács
- Vendéglátás-szervező, vendéglős
- Cukrász
Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés:
- Szakács
- Diétás szakács
- Vendéglős
- Cukrász
- Étkezdés
- Mixer
Tevékenység: Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése
Választható szakképesítések (a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet szerinti Országos Képzési Jegyzék alapján):
- Cukrász
- Édesipari termékgyártó
- Pék
- Mézeskalács-készítő
Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés:
- Cukrász
- Édesipari termékgyártó
- Cukorkagyártó
- Csokoládétermék-gyártó
- Kávé- és pótkávégyártó
- Keksz- és ostyagyártó
- Pék-cukrász
- Mézeskalács-készítő
Tevékenység: Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása
Választható szakképesítések (a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet szerinti Országos Képzési Jegyzék alapján):
- Vendéglátás-szervező, vendéglős
- Vendéglátó eladó
- Pincér
Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés:
- Vendéglős
- Vendéglátó-eladó
- Pincér
- Étkezdés
- Gyorséttermi és ételeladó
- Mixer
A fenti tevékenységek esetén a rendelet meghatározza: „az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek”. Tehát a csapatodat ennek megfelelően kell összeállítanod, hogy vendéglátóegységed a jogszabályoknak megfelelően működhessen.
Ha egyéb üzletnyitással kapcsolatos kérdésed van, keress minket bátran!