Milyen végzettség szükséges büfé és étterem nyitáshoz 2024-ben?

A tavalyi évben rengeteg megkeresést kaptunk arra vonatkozóan, hogy milyen végzettséggel lehet vendéglátóegységet üzemeltetni. Különösen a büfé népszerű bejelentési forma, ami kínálatát tekintve„határeset” a gasztrovállalkozások között, ezért sokakat foglalkoztat a végzettséggel kapcsolatos kérdés. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy milyen végzettséggel lehet elindítani egy büfét és mi szükséges egy komolyabb étterem üzemeltetéséhez 2024-ben.

Milyen végzettségek szükségesek étterem nyitásához?

Egy étterem esetén elkerülhetetlen a szakképzett munkaerő felvétele. A 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet összefoglalja, mely végzettségekkel lehet ételt és italt készíteni, illetve értékesíteni. Könnyebbséget jelent, hogy nem szükséges minden dolgozónak szakképzett munkerőnek lenni, elegendő, ha műszakonként egy szakképesítéssel rendelkező dolgozó felügyeli a többiek munkáját.

Meleg és hideg ételek, italok készítéséhez a jogszabályban felsorolt végzettségek:

  • Szakács (Szakácssegéd)
  • Szakács szaktechnikus
  • Diétás szakács
  • Vendégtéri szaktechnikus

Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálásához a jogszabályban felsorolt végzettségek:

  • Pincér – vendégtéri szakember (Pincérsegéd)
  • Vendégtéri szaktechnikus

Természetesen a korábban, más megnevezéssel megszerzett szakmák is elfogadhatók, amelynek listája korábbi cikkünkben megtalálható.

Kell-e végzettség büfé nyitásához?

A büfé mindig is érdekes kivétel volt vendéglátóegységek között, ugyanis ez az a bejelentési forma, amelyhez sem étel-, italkészítés, sem értékesítés szempontjából nem szükséges végzettség a rendelet szerint. De kizárólag akkor, hogyha a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott termékek szerepelnek az étlapon:

Büfétermékek: a forgalmazás helyén előállított

  • grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal,
  • lángos-, palacsintafélék,
  • meleg és hideg szendvicsfélék,
  • valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek,
  • és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok.

A fentiektől eltérő, komplexebb ételeket és italokat előállító gasztrovállalkozások már a melegkonyhás büfé kategóriába sorolhatók, tehát szükségesek a korábban taglalt végzettségek.

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni az üzletkör besorolásokat. Értelemszerűen, ha valaki étteremként jelöli meg a vállalkozását, akkor az arra vonatkozó végzetséget kell teljesítenie. Tehát, ha végzettség nélkül szeretne valaki nyitni, akkor a büfé kategóriát kell választani és a választékban nem túllépni a büfétermék kategóriát.

Amennyiben az üzletnyitásban, üzlet kialakításban, adminisztrációs folyamatokban segítséget tudunk nyújtani, akkor telefonon vagy az árajánlatkérő űrlapon várjuk a megkeresést!