NTAK és MOHU: városi legendák és a valóság

A VOSZ Fókuszban a vendéglátás szakmai konferenciáján voltunk, ahol a vendéglátást érintő két nagy témakörről is tartottak tájékoztatót: az NTAK adatszolgáltatásról és a MOHU regisztrációról. A találkozó kapcsán összeszedtük a legfontosabb információkat, amelyek érintik a gasztrovállalkozásokat.

NTAK adatszolgáltatás: nem mindenkinek kell július 1-től adatot szolgáltatni

Talán az egyik legégetőbb téma, hogy mely vendéglátó egységeknek szükséges 2023. július 1-től adatot szolgáltatnia az NTAK rendszerben. A Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatára az alábbiakban módosulna az adatszolgáltatási kötelezettség:

  • 2023. július 1-től csak a 100 millió Ft nettó árbevételt elérő szolgáltatóknak legyen kötelező
  • 2024- január 1-től a 12 és 100 millió Ft közötti nettó árbevételt elérő szolgáltatóknak legyen kötelező
  • A 12 millió Ft alatti szolgáltatókra ne legyen kötelező érvényű az adatszolgáltatás

Mi számít ebben az esetben nettó árbevételnek?

  • Kizárólag a vendéglátásból származó nettó árbevétel számít.
  • Csak a 2022-es, lezárt évet kell jelenleg megvizsgálni.
  • Szolgáltatási helyenként kell elérni a fent említett árbevételeket. Tehát nem az egész cég árbevételét kell nézni, hanem vendéglátóegységenként külön-külön szükséges vizsgálni.

NTAK beküldendő adatok és kategorizálási segédlet

Sok kérdést vetett fel, hogy mégis mit és hogyan kell beküldeni az NTAK részére. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy az NTAK csupán statisztikai adatokat gyűjt, sem készletkezelést, sem receptúrát, sem munkaidő nyilvántartást, sem pedig a vendégek személyes adatait nem kéri el.

Az adatokat NTAK adatküldésre alkalmas vendéglátó szoftverrel lehet elküldeni. Ha a vendéglátóegység nem rendelkezik ilyen szoftverrel, akkor igénybe vehetjük az ingyenes Vendégem szoftvert.

Hogy hogyan kell bekategorizálni a szoftverben a vendéglátós termékeket? Az alábbiakban letölthető hozzá egy részletes segédlet.

MOHU: kommunális hulladék termelés esetében nem kell regisztrálni

A találkozón megerősítették, hogy a vendéglátó egységeknek kötelező a regisztráció, amennyiben közvetlen szerződésük van hulladékelszállító cégekkel. Amennyiben a vendéglátóegység befogadó épülete (pl. társasház, irodaház) külön megállapodással vagy a bérleti szerződés keretei között befogadja az üzlet hulladékát és saját hatáskörben intézi az elszállítását, akkor a regisztráció nem szükséges.

A regisztráció kizárólag a szelektív hulladékgyűjtésre, a sütőolaj és a moslék elszállítására vonatkozik, a kommunális hulladékra azonban nem.

Ha részletesebben szeretnél tájékozódni az NTAK és a MOHU kapcsán, akkor a VOSZ teljes előadása visszanézhető az alábbi felvételen.