Környezetvédelmi felelősségbiztosítás a vendéglátásban 2024 januárjától

Múlt év végén találkoztunk először a környezetvédelmi felelősségbiztosítás fogalmával. Január elején rengeteg kérdés érkezett ezzel kapcsolatban, ami megerősített minket abban, hogy ideje összefoglalnunk, mit tudunk erről az új kötelezettségről. Kiket érint a vendéglátásban? Milyen nagyságrendet kell kalkulálni erre a biztosítási formára? Cikkünkben leírjuk a január eleji tapasztalatokat.

Mi ez az új biztosítási forma?

A 2024.01.01-től hatályba lépő 271/2023. (VI. 29.) Korm. rendelet alapján a gazdálkodó szervezeteknek, akik hulladékot termelnek vagy kezelnek, fel kell készülniük az ebből a tevékenységből adódó, előre nem látható környezeti károk felszámolására, ezért környezetvédelmi felelősségbiztosítást kell kötniük valamelyik biztosító társaságnál.

Természetesen nem mindegy a tevékenység jellege, hiszen vannak vállalkozások, akik veszélyes hulladékokat is kezelnek vagy termelnek működésük során (pl. autószerelő műhelyben keletkező fáradt olaj veszélyes hulladéknak számít). Nyilván ők sokkal nagyobb környezetkárosítást is jelenthetnek. A vendéglátás ilyen szempontból egyszerűbb, hiszen a működés során sütőolaj, élelmiszer eredetű, illetve kommunális hulladék keletkezhet a profiltól függően, melyek nem veszélyes hulladékok. Kétségtelen azonban, hogy nem kevés hulladékot termel egy-egy ilyen cég, ezért a rendelet a gasztrovállalkozásokra is vonatkozik.

Amennyiben éves szinten 2000 kg-ot meghaladja a tevékenység során termelt hulladék mennyisége, akkor kötelező a biztosítás.

Kikre vonatkozik a környezetvédelmi felelősségbiztosítás a vendéglátásban?

Nem tudunk elképzelni olyan gasztrovállalkozást, ahol ne keletkezne minimum évi 2000 kg hulladék. Könnyű belegondolni, hogy ha csak hetente egyszer szállíttatod el az 1 db 240 literes kukádat, melybe kb. 40 kg hulladék fér bele, akkor már eléred a rendeletben meghatározott számot. Ez gyakorlatilag egy háztartásban is könnyen összejöhet egy év alatt.

Mindezek alapján kijelenthetjük, hogyha büfét, kávézót, cukrászdát, pékséget vagy éttermet üzemeltetsz, akkor neked is fel kell keresned az alkuszodat vagy a biztosítódat.

Milyen biztosítási összegre kell számítani egy kávézó vagy egy étterem esetén?

Vendéglátóhelyeket és egy biztosításokkal foglalkozó vezető tanácsadót is megkérdeztünk, hogy milyen nagyságrendre kell számítanod, ha egy ilyen biztosítást kötnél.

  • A rendelet erre a típusú tevékenységre, mint amit egy gasztrovállalkozás jelent, 10.000.000 Ft kártérítési felelősséget határoz meg.
  • A biztosítók esetében eltérő, hogy mennyi az ebből felvállalandó önrész, általában a káresemény 10%-át a vállalkozónak kell állnia.
  • A biztosítás díj függ a cég éves árbevételétől, de nem lineáris módon. Az eddigi tapasztalatok alapján nem volt olyan szerződés, amely 100.000 Ft/év alatti költséget jelentene a vállalkozásnak. Egy nagyobb étterem esetén akár évi 300.000 Ft is lehet a biztosítási díj.
  • A rendelet telephelyenként kéri, hogy a vállalkozás biztosítási kötvénnyel rendelkezzen a környezetvédelmi felelősségbiztosítás terén. Azaz, ha egy cég több különálló egységet üzemeltet, akkor mindegyikre biztosítást kell kötni.

A cikkünkben szereplő adatok tájékoztató jellegűek, melyeket az általunk tapasztaltak alapján állítottunk össze. Ha gasztrovállalkozásod van, fordulj pontos árajánlatért a biztosítótársaságokhoz vagy a biztosítási szakemberhez. Érdemes több helyről ajánlatot kérned, mert tapasztalataink szerint elég nagy különbségek lehetnek az éves díjak között.

Ha egyéb témákban is szükséged van komplex üzletnyitási vagy üzletvezetési tanácsadásra, fordulj hozzánk bizalommal!

Kép forrás: Freepik